Eh, ti snovi... Neki su tek odraz problema od prethodnog dana, ali postoje i snovi koji naizgled nemaju veze s ničim. Ili ipak nije tako? Napravili smo za vas malu sanjaricu: tumačenje deset čestih i teških snova.
Home Horoskop blog Proricanje iz karata
Baner
Proricanje iz karata E-mail
Proricanje karte


Gatanje iz karata

Proricanje iz karata ili gatanje iz karata nije uopće komplicirano kao što se na prvi pogled čini, iako je naravno potrebno poznavati osnovna pravila i način interpretacije različitih izvlačenja. Svakako će vam biti potrebna i doza kreativnosti, duha, pa čak i duhovitosti... Na vama je pak da proricanje iz karata shvatite ili krajnje ozbiljno ili tek kao zabavu za dokone večeri. Mi sa svoje strane tek upozoravamo na onu staru poslovicu kako ne postoje slučajnosti, pa se tako gatanje iz karata može pokazati itekako znakovitim čak i ako uopće ne vjerujete u njih!

Ovime želimo reći kako će vaša podsvijest makar i mimo vas, dok spavate ili radite nešto sasvim deseto, naknadno proučiti što vam je proricanje iz karata pokazalo te onda izvući odgovarajuće zaključke. A često je baš to ono što nam treba – neki makar i neobavezni poticaj da propitamo svoje postupke, odluke, životne izbore.

Karte za proricanje


Za proricanje vam neće trebati nikakav poseban špil. O proricanju iz karata za tarot pisat ćemo drugom prilikom, a za sada će vam biti dovoljne i najobičnije igraće karte poput kod nas sveprisutnih karata za belu. Možete koristiti ili špil od 32 karte, ili onaj puni od 52 karte.

Pribor, dakle, nije teško nabaviti. A sad još jedna važna stvar: prije negoli vam pokažemo kako biste trebali tumačiti izvučene karte, da vas naučimo kako biste trebali postavljati pitanja!

Naime, kad je u pitanju gatanje iz karata tada treba postavljati jasna i nedvosmislena pitanja. Pitajte ono što vas zaista zanima, a ne nešto što vam je tek usput palo na pamet. Da nas krivo ne shvatite, to ne znači da pitanja moraju biti samo takva gdje su mogući odgovori "da" ili "ne", nego takva da vam proricanje odnosno tumačenje daje odgovor jesu li neka osoba ili situacija pozitivni ili negativni za vas, kako se postaviti prema njima, koje su pozitivne i negativne strane te mogu li se eventualne opasnosti na kraju preokrenuti u nešto dobro.

Sad vidite zašto smo rekli da vam treba puno kreativnosti! No samo hrabro, ne dajte se odmah obeshrabriti.

Je li gatanje iz karata jednostavno? Pa, odgovor je vjerojatno - kako za koga. Ako nas u istom stilu pitate može li se time baviti svatko, tu je odgovor navjerojatnije niječan. No ako imate barem minimum volje i želje da se ozbiljnije pozabavite ovakvom "zabavom" (namjerno riječ zabava pišemo u navodnicima) tada neka vas utješi kako vi imate jednu ogromnu prednost čak i pred najboljim profesionalcima, takvima kojima je proricanje iz karata život: naime, vi sebe i svoju životnu situaciju već poznajete, dok vas profesionalac tek treba upoznati i onda krenuti u odgonetavanje vaših životnih putova. Za tri ste duga koraka ispred njega, već u samome startu!

Gatanje iz karata - kako početi?


Dakle, prvi smo korak pokrili i pretpostavljamo da ste nabavili špil karata. Dobro, onda idemo dalje!

Kao drugi korak bilo bi dobro da si osigurate malo mira. Naravno, ako sve ovo radite tek da biste zabavili društvo, onda slobodno sjednite svi zajedno na terasu pa uz sok ili kakav koktel počnite postavljati što smješnija pitanja, a odgovori kakve će vam ponuditi karte bit će naravno toliko komični da vam je zabava za cijelu večer zajamčena. Uostalom zašto ne, poznato je da smijeh liječi, pa ako ne postignete ništa drugo nego da se dobro nasmijete - već ste postigli puno!

No ako ipak želite ozbiljnije proučiti što vam to karte imaju za poručiti, onda će vam trebati mir, tišina i koncentracija. Gatanje iz karata zapravo počinje i prije nego izvučete prvu kartu, već u fazi miješanja: nemojte ga shvaćati kao dosadnu rutinu, nego kao prvu fazu traganja za skrivenim odgovorima.

Dok miješate karte koncentrirajte se na one stvari koje vas muče i o kojima biste htjeli saznati nešto više. Kad pak osjetite da ste spremni da izvučete prvu kartu, tada biste već definitivno trebali imati gotovo pitanje. Pravilo je da karte miješa i izvlači osoba koja postavlja pitanje (kojoj se proriče), dok špil presijeca i interpretira osoba koja proriče. Držite se svoje uloge!

Miješati karte možete inače na bilo koji način, onako kako vam je najlakše. Jedino uvijek okrenite poleđinu karata prema sebi tako da ne znate što je zapravo na licu pojedine karte, pa će onda izvlačenje biti u punom smislu te riječi nasumično - a ne da svjesno ili podsvjesno namještate koje ćete karte izvući.

Proricanje iz karti - primjer


Evo i primjera da još malo pojasnimo proricanje iz karti. Dakle, recimo da već neko vrijeme osjećate nezadovoljstvo uz svoga partnera... ili vam se možda sviđa netko, a vi ne znate da li da mu date priliku... ili vam se čak sviđaju dvije osobe odjednom!? Svi ovi primjeri totalno su životni i nema valjda osobe koja se nije našla u situaciji da bira između nekoliko međusobno suprotstavljenih izbora. Ostati ili otići? Zaljubiti se do kraja ili presjeći sve na samom početku? Odabrati onoga koji nudi stabilnost, ili onoga koji nudi strast?

Štogod da vas muči, razmišljajte o tom problemu dok miješate karte: a kad odlučite izvući prvu kartu, imajte već spremno pitanje. Kao što smo rekli, nemojte nužno (ili uopće) postaviti "da/ne" pitanje, nego postavite pitanje što bi vam dobroga donijela recimo odluka da stupite u vezu s nekim, postoje li kakve opasnosti ako se odlučite za to, i možete li možda preokrenuti izglede u svoju korist ili vas sreća čeka na nekom potpuno drugačijem životnom putu.

Ako vam prva izvučena karta ne da dovoljno jasan odgovor ili ju ne znate protumačiti (naš savjet: opustite se pa će vam gatanje iz karata biti i zabavnije i točnije!), tada možete izvući još jednu ili dvije karte. Postoji izvlačenje od pet ili devet karata, no o tome ćemo kasnije. Ako i dalje ne možete protumačiti odgovor ponovno promiješajte špil i ponovite izvlačenje. Kao što vidite, proricanje uz karte nema krajnje rigorozno određena pravila, i uvijek možete pitati za "dodatno pojašnjenje", no ako ni treći put ne uspijete doći do odgovora onda vam izgleda nije ni suđeno da ga saznate.

Nama smrtnicima i nije dano da sve znamo, niti trebamo težiti tome. Osobito su teška pitanja oko života i smrti, pa se radije nemojte upuštati u pitanja o dužini života ili o datumu nečije smrti. Iskreno rečeno, i profesionalci (barem oni ozbiljni među njima) ne zalaze rado u takve dubine. Ako ništa drugo odgovor bi vam se mogao ne svidjeti - no to onda već nije problem gatanja iz karata, nego nas kao ljudskih bića sa svim vrlinama i manama.

I eto, mislim da će biti dovoljno za uvod: a u sljedećem nastavku donosimo vam konkretna tumačenja karata za proricanje!Podijeli s prijateljima